Så vänder man en skola i kris

Så vänder man en skola i kris

Anmälan (Det är inte längre möjligt att anmäla sig till detta evenemang)
Datum:  onsdag, 29 april, 2015 - 11:30 till 13:00
Adress: 
Kungsgatan 60
111 22 Stockholm
Sverige

För tio år sedan var Hackney ett förlorat område i Storbritannien. Skolorna var ökända för bristande ordning och usla resultat. I dag tillhör kommunens skolor de allra mest populära. Den kommunala förvaltningen fråntogs driften över skolverksamheten och en privat stiftelse fick fria händer att utveckla utbildningen. Åsa Melander var med på resan. I den kommande rapporten Så vänder man en skola i kris det brittiska exemplet Hackney beskriver hon hur det var möjligt att på kort tid utveckla en högklassig utbildning för barn som samhället tappat tron på. Här i Sverige föreslår Moderaterna att Skolinspektionen ska kunna ta över vanskötta skolor. Det är välkommet, men många av de viktigaste verktygen för att vända skolutvecklingen saknas: Lagen om anställningsskydd, Skolinspektionens arbetssätt, ett politiserat förhållningssätt till disciplin och en generell ovilja att tillåta lokala experiment står i vägen. Vad kan Sverige lära av det brittiska systemet för ansvarsutkrävande?

I panelen:

Åsa Melander, rapportförfattare med mångårig erfarenhet av skolutveckling
Tomas Tobé, partisekreterare Moderaterna
Cecilia Garme, statsvetare och frilansjournalist och författare till ett kapitel om det brittiska skolundret i antologin Klassresan (Ohlininstitutet 2015)
Helena Linge, andre vice ordförande Lärarnas Riksförbund

Karin Svanborg-Sjövall leder diskussionen

Anmäl dig senast 26 april. Bindande anmälan.
Deltagare som uteblir utan att ha avanmält sig per e-post: info@timbro.se eller telefon 08-587 898 00 debiteras 100 kronor.

Anmälan (Det är inte längre möjligt att anmäla sig till detta evenemang)
Fler evenemang