TV

Seminarier, intervjuer och debatter från Timbro.

Är Sveriges koldioxidskatt för hög?

20 november, 2014

"Vi har världens högsta koldioxidskatt, vilket är bra." Så argumenterade Fredrik Reinfeldt i valförelsen. Nu räknar Miljöpartiet med att i regeringsställning få igenom ytterligare en höjning av skatten. "Vi har redan världens högsta koldioxidskatt, men vi är också ett av jordens rikaste folk, så den kan höjas ytterligare som ett styrmedel", har miljöminister Åsa Romson sagt. 

Men vad är syftet med koldioxidskatten? Är det att prissätta de negativa effekterna av koldioxidutsläpp? Vilken nivå bör skatten i så fall ligga på?

Detta är några av de frågor som kommer att behandlas på ett seminarium där diskussionen tar sin utgångspunkt i rapporten "Rätt pris på koldioxid" skriven av nationalekonomen Jacob Lundberg. I den sammanfattas den forskning som finns om koldioxidens samhällskostnad. Kan det vara så att skatten är för hög?

Medverkande:

Maria Sunér Fleming, energi- och klimatansvarig Svenskt Näringsliv
Johan Hultberg, riksdagsledamot samt miljö- och klimatpolitisk talesperson Moderaterna
Jacob Lundberg, rapportförfattare och doktorand i nationalekonomi, Uppsala universitet.

Välkommen till en spännande diskussion!

Om rapportförfattaren
Jacob Lundberg har tidigare varit forskningsassistent vid Ratio och skrivit rapporten "En helt ny värld. Mänskliga framsteg i globaliseringens tidevarv", samt en granskning av Thomas Pikettys bok, båda utgivna på Timbro.