Timbro Medieinstitut

Timbro medieinstitut (TMI) granskar medierapportering och analyserar mediernas utveckling. Utgångspunkten är att en offentlig sfär där tankar och åsikter fritt kan mötas gynnar en demokratisk samhällsutveckling.

Under lång tid har medierna kunnat erbjuda en sådan sfär genom ett system av normer, institutioner och organisationer. Nu är det systemet delvis i gungning. Medierna befinner sig i en period av snabba förändringar och stora utmaningar. Ny teknologi, nya vanor och nya marknader har förändrat förutsättningarna för journalistik och publicistik. Samtidigt som den tillgängliga informationsmängden växt sig större än någonsin ökar möjligheten både för journalister och konsumenter att välja bort den kunskap och de perspektiv som inte passar oss.

TMI försöker hitta nya perspektiv och finna svar på viktiga frågor. Hur påverkas vår offentlighet när gamla medieaktörer försvinner och nya tillkommer? När sociala medier tar över distributionen av nyheter? När journalistprofessionen försvagas? När de statliga Public service-företagen konkurrerar om samma läsare som privata aktörer? När medier intar en aktivistisk roll och driver politiska frågor? När fakta ses som föränderliga och subjektiva?

Kort sagt – TMI undersöker och diskuterar hur medierna kan och bör agera för att även i framtiden bidra till ett fritt och öppet samhälle.

TMI fokuserar särskilt på

Mediernas bevakning av företagande och näringsliv
Public Service roll i det nya medielandskapet
Medier och information ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv
Medieetik i praktiken – vad innebär egentligen begrepp som allmänintresse, opartiskhet och saklighet?

För att kunna utföra sin uppgift så bra som möjligt är TMI beroende av tips. Har du upptäckt en felaktig publicering? Har du själv drabbats av osaklig mediebevakning? Eller är du en journalist med förslag på ämnen att ta upp? I så fall – varmt välkommen att höra av dig! 

Andreas Ericson
E-post: andreas.ericson@magasinetneo.se
Telefon: 0701-479707

FULLSATT: Trump och medierna

Anmälan (Det är inte längre möjligt att anmäla sig till detta evenemang)
Datum:  torsdag, 19 januari, 2017 - 12:00 till 13:00
Adress: 
Timbro, Kungsgatan 60, Stockholm
Sverige

FULLSATT:
Den 20 januari svär Donald Trump eden som USA:s fyrtiofemte president. Vägen dit liknar ingen annan i amerikansk historia. I stället för att få journalisterna på sin sida förklarade Trump dem krig. Tiotals miljoner av hans anhängare valde bort traditionella medier.

Nu kommer skräckrapporterna. Väljarna sökte den verklighet som passade deras önskningar. Genom sociala medier blev den enes sanning den andres lögn. Objektiv rapportering avvisades som propaganda.

Var det verkligen så illa? I sådana fall, hur kunde det ske? Och kan samma sak hända i Sverige?

Timbro Medieinstitut har bjudit in en expertpanel för att diskutera demokratins framtid:

Dave Beckwith, tidigare Vita Huset-reporter för Time Magazine, presschef åt vice president Dan Quayle och erfaren kampanjledare

Peter Slover, som bevakat flera presidentkampanjer åt Dallas Morning Star, för att få tidningens syn på allt som hände under det turbulenta valåret 2016

Ginna Lindberg, utrikeschef på Ekot och mångårig USA-korrespondet för Sveriges Radio

Staffan Erfors, chefredaktör för Realtid Media, tidigare USA-korrespondent för Expressen och mångårig, oberoende reporter stationerad i Los Angeles

Samtalet modereras av Roland Poirier Martinsson

 

Tid
Torsdagen den 19 januari kl. 12.00-13.00. Lättare lunch från kl. 11.30

Plats
Timbro, Kungsgatan 60, Stockholm

Anmälan: FULLSATT
Anmäl dig senast den 17 januari. Bindande anmälan.
Deltagare som inte avanmäler sig per e-post: info@timbro.se eller telefon 08-587 898 00 debiteras 100 kronor.

Anmälan (Det är inte längre möjligt att anmäla sig till detta evenemang)
Fler evenemang