Just nu: 230 böcker

Timbro förlag

Varukorg:
Inga produkter

Inbunden

ISBN: 9789177030232
Antal sidor: 245

Vilseledning

Ukrainakriget i svenska medier

Författare:  Stefan Olsson
Inbunden
139,00 kr

Hur ska journalistik bedrivas när en krigförande part har som mål att vilseleda nyhetsredaktioner?

Med kriget i Ukraina har Ryssland lanserat en omfattande kampanj i informationssfären där syftet är att vinna militära framgångar utan att behöva ta till våld. Kampanjen är en del i det som har kommit att kallas den ryska hybridkrigföringen där traditionellt militära medel blandas med andra medel för politisk påverkan.

Måltavla för kampanjen är nyhetsredaktionerna i Sverige och andra länder i väst. Genom att sprida falsk information har Ryssland lyckats påverka mediebilden av kriget och på så vis förhindrat andra länder att reagera. Metoden kallas för ”reflexiv kontroll” och är den ryska varianten av psykologiska operationer.

I Vilseledning granskar statsvetaren Stefan Olsson hur svenska medier rapporterat om kriget i Ukraina. Boken granskar hur journalistiken påverkats i ett antal fall från krigets första år utifrån kriterierna om saklighet och opartiskhet.

Förord av författaren och journalisten Johanne Hildebrandt, tidigare krigsrapportör och sedan 2012 ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Stefan Olsson är statsvetare och frilansskribent. Tidigare chef för tankesmedjan Frivärld, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, forskare på Uppsala universitet och Institutet för framtidsstudier.


 

Böcker av:  Stefan Olsson

  • Vilseledning

    Stefan Olsson
    139,00 kr
    "Det är en ögonöppnare som förhoppningsvis blir obligatorisk läsning på journalistutbildningarna men som borde läsas av alla för att förstå det propagandakrig som dagligen utkämpas på slagfälten i media och på internet." Johanne Hildebrandt, krigsrapportör och medlem av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.
  • Leverans utanför Sverige? - Mejla din beställning till Martina.stenstrom@timbro.se

Användarinloggning