Just nu: 230 böcker

Timbro förlag

Varukorg:
Inga produkter

Inbunden

ISBN: 9789177030126
Publiceringsdatum: 6 april, 2016
Antal sidor: 216

The Nordic gender equality paradox

Författare:  Nima Sanandaji
Inbunden
139,00 kr

 

 

Nordiska samhällen är vid första anblicken unikt jämställda. Det finns en historisk tradition av företagande och arbetsmarknadsdeltagande bland kvinnor, välfärdsstater som erbjuder stöd till familjer med två arbetande föräldrar, och ett utbrett engagemang för jämställdhet. Därför är det överraskande att nordiska länder, vid flertalet internationella jämförelser, har förhållandevis få kvinnliga chefer och företagare. En annan överraskning är att de tre baltiska länderna, som har mer konservativa samhällen och mindre välfärdsstater än sina nordiska grannar, har större andel kvinnor bland chefer, toppchefer och företagare.

I denna bok visar Nima Sanandaji att det har en enkel förklaring: Nordiska välfärdsstater håller – oavsiktligen – tillbaka kvinnor från att nå toppen. Offentliga monopol och höga skattekilar begränsar kvinnors framsteg på arbetsmarknaden. Socialförsäkringarnas utformning minskar framför allt kvinnors benägenhet att satsa på eget företagande. Är kvotering av föräldraförsäkring och bolagsstyrelser lösningen? I boken framläggs erfarenheter från andra länder som visar det rakt motsatta - kvotering är en jämställdhetspolitisk återvändsgränd. Den statliga inblandningen i val av bolagsstyrelser i Norge har inte på något meningsfullt sätt främjat kvinnors karriärer och åtta år efter att lagen tillkom har inget av landets största bolag en kvinnlig VD.

Den nordiska jämställdheten förtjänar att beundras av resten av världen. För att verkligen blomstra under det 21:a århundradet måste den dock kombineras med friare marknader.

Nima Sanandaji, teknisk doktor från KTH, är en kurdisk-svensk författare som tidigare har skrivit två böcker och flera rapporter om kvinnors karriärmöjligheter och företagande. Han är VD för European Centre for Entrepreneurship and Policy Reform (ECEPR) samt forskare vid Centre for Policy Studies och Centre for the Market Reform of Education. Hans tidigare böcker ”Scandinavian Unexceptionalism”, ”Renaissance for Reforms” och ”SuperEntrepreneurs” har blivit flitigt citerade av internationell media och översatts till flera språk.

“Den här bok gör ett fantastiskt arbete med att förklara varför kvinnor i världens mest jämställda länder inte lyckas nå upp till sin potential. Genom att vända upp och ned på konventionella dogmer om könsgapet, utgör “The Nordic gender equality paradox” en läxa i marknadsorienterad feminism.” Rachel Cunliffe, Deputy Editor CapX

 

Böcker av:  Nima Sanandaji

 • The Nordic gender equality paradox

  Nima Sanandaji
  139,00 kr
 • I väntan på välfärden - Omslag

  I väntan på välfärden

  Nima Sanandaji
  89,00 kr
  Välfärdsstatens ambitioner är höga men hjälpen dröjer ofta. Patienter kan tillbringa månader och år i vårdköer. De som söker sjukersättning måste ofta vänta mer än ett halvår på att ärendet ens ska behandlas.
 • Från fattigdom till framgång - Omslag

  Från fattigdom till framgång

  Nima Sanandaji
  89,00 kr
  – om iranska invandrare som lyckas, och om svensk integrationspolitik som inte gör det
 • Leverans utanför Sverige? - Mejla din beställning till Martina.stenstrom@timbro.se

Användarinloggning