Just nu: 230 böcker

Timbro förlag

Varukorg:
Inga produkter

Pocket

ISBN: 9789177030218
Publiceringsdatum: 11 november, 2016
Antal sidor: 285

Rädslans liberalism

Judith N Shklar i urval

Författare:  Judith N Shklar
Pocket
49,00 kr

Brexit och Trump. Flyktingkris och terrorism. Ekonomisk kris och välfärdsstatens kollaps.

Det saknas inte anledning för oro. Och när människors rädsla växer så minskar samtidigt utrymmet för liberala idéer. Eller?

Essäsamlingen Rädslans liberalism introducerar för första gången Judith N Shklar, en av 1900-talets mest tongivande amerikanska filosofer, för en svensk publik. I tio fristående essäer som spänner över filosofi, idéhistoria och statsvetenskap dissekerar Shklar bland annat frihetsbegreppet, demokratins gränser och den liberala synen på staten.

Rädslans liberalism formuleras i skuggan av mänsklighetens mörkaste sidor: hur kan vi agera politiskt för att minska lidande och förhindra förtryck? I en tid när just rädslan präglar allt mer av det politiska samtalet är Shklars liberala rättviseteori mer aktuell än någonsin.

Med ett förord av Isobel Hadley-Kamptz, författare och opinionsbildare.

OM FÖRFATTAREN

Judith Nisse Shklar (1928-92) ​f​öddes i Riga av judiska föräldrar och flydde 1940 till USA. År 1955 doktorerade hon ​vid Harvard med en avhandling om ​​den politiska filosofins möjligheter. Hon förblev samma universitet trogen under hela sin akademiska karriär och betraktas som en av 1900-talets främsta politiska filosofer.

 

“Hur skulle en noggrant genomtänkt politisk teori se ut, frågade jag mig, om den ”satte grymheten främst”? Som startpunkt tog jag åsikten att ett medvetet åsamkande av smärta är något ovillkorligt ont, och försökte utveckla en liberal teori om politik från den utgångspunkten.” Judith N Shklar

”Inom rädslans liberalism finns inget yttersta goda, inget mål att sträva efter. Det finns ingen entusiasm över demokrati eller mänskliga rättigheter, blott ett krasst konstaterande att alla andra samhällssystem är sämre.” Isobel Hadley-Kamptz, författare och opinionsbildare

"Rekommenderas till alla som  på minsta sätt är intresserade av människor, och som upprörs av orättvisor och är snabba att hitta lösningar." Tom Sköld, fil lic i engelsk språkvetenskap  och översättare.

Böcker av:  Judith N Shklar

  • Rädslans liberalism

    Judith N Shklar
    49,00 kr
    “Hur skulle en noggrant genomtänkt politisk teori se ut, frågade jag mig, om den ”satte grymheten främst”? Som startpunkt tog jag åsikten att ett medvetet åsamkande av smärta är något ovillkorligt ont, och försökte utveckla en liberal teori om politik från den utgångspunkten.” Judith N Shklar ”Inom rädslans liberalism finns inget yttersta goda, inget mål att sträva efter. Det finns ingen entusiasm över demokrati eller mänskliga rättigheter, blott ett krasst konstaterande att alla andra samhällssystem är sämre.” Isobel Hadley-Kamptz, författare och opinionsbildare "Rekommenderas till alla som på minsta sätt är intresserade av människor, och som upprörs av orättvisor och är snabba att hitta lösningar." Tom Sköld, fil lic i engelsk språkvetenskap och översättare.
  • Leverans utanför Sverige? - Mejla din beställning till Martina.stenstrom@timbro.se

Användarinloggning