Just nu: 230 böcker

Timbro förlag

Varukorg:
Inga produkter

Pocket

ISBN: 9789177030270
Publiceringsdatum: 7 oktober, 2016
Antal sidor: 352

Den österrikiska skolan

En introduktion till humanistisk nationalekonomi

Författare:  Johan Hakelius
Pocket
49,00 kr

“En utmärkt introduktion till den österrikiska skolans analys av marknadsekonomin och det liberala samhällets förutsättningar”  

Nils Karlson, statsvetare och nationalekonom, docent

 

Freud och Wittgenstein, Brahms och Mahler, Klimt och Schiele - sekelskiftets Wien var en intellektuell guldålder utan motstycke.

Inom nationalekonomin är “den österrikiska skolan”  samlingsbeteckningen för de ekonomer som utmanade såväl positivismen som socialismen och nationalismen. Mer än andra kom Hayek, von Mises och andra liberala ekonomer att, med Johan Hakelius ord, “sätta människan i centrum”. Det är enskilda individer, inte system eller kollektiv, som tillsammans utgör ekonomin.

Johan Hakelius pedagogiska och grundliga introduktion till den österrikiska skolan vänder sig till universitetsstuderande och till alla andra med intresse för en av det senaste seklets mest inflytelserika teoribildningar.

Johan Hakelius är författare och chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus.

Med ett förord av Nils Karlson, docent i statskunskap och nationalekonomi samt VD för Ratio.

"Insikter i den österrikiska skolans metodlära, filosofi och analys av marknadsprocesser, entreprenörskap, institutioner, konjunkturer, räntor och den ekonomiska politikens förutsättningar är grundläggande för den som vill förstå dagens samhällsutmaningar och hur verkliga marknader fungerar." 

Nils Karlson

 

Böcker av:  Johan Hakelius

 • Den österrikiska skolan

  Johan Hakelius
  49,00 kr
 • Förmögen till värdighet - Omslag

  Förmögen till värdighet

  Johan Hakelius
  100,00 kr
  Det som ger livet ett verkligt innehåll finns bortom utbud och efterfrågan, men ekonomins och samhällets uppbyggnad avgör om vi kan odla dessa värden. Wilhelm Röpke (1899--1966) vände sig mot centralisering och storskalighet, både inom ekonomi och politik. Han hade en stark tilltro till det civila samhället och förespråkade en marknadsekonomi med spritt ägande och självständiga medborgare. Utifrån sin övertygelse om människan som en andlig och moralisk varelse argumenterade han för en "tredje väg" som ratade kollektivism, men också en falsk och rotlös individualism.
 • Leverans utanför Sverige? - Mejla din beställning till Martina.stenstrom@timbro.se

Användarinloggning