Just nu: 230 böcker

Timbro förlag

Varukorg:
Inga produkter
Omslag

Pocket

ISBN: 9789175669489
Antal sidor: 455

E-bok, Epub med vattenmärkning

ISBN: 9789175669960
Antal sidor: 455

Konstitutioner, politik och frihet – James Buchanan i urval

James Buchanan i urval

Författare:  Niclas Berggren (red.)
Pocket
49,00 kr
E-bok, Epub med vattenmärkning
35,00 kr

Vilka politiska spelregler ska man enas om för att kunna få förnuftiga politiska beslut? Vad händer med beslutsfattandet när lagstiftarna själva deltar i det politiska spelet och har sina egna intressen att bevaka? James Buchanan (1919-2013) var en av pionjärerna bakom public choice-skolan, som utforskar politikens villkor med ekonomiska modeller.

James Buchanans analyser av konstitutionella och politisk-ekonomiska frågor blev skolbildande. Med en karaktäristisk stil som var både lättillgänglig och logiskt sträng skärskådas de grundläggande problem som finns med att försöka lösa samhällsproblem genom offentligt beslutsfattande. Men här finns också en optimism att konstitutionella regler kan bidra till ett bättre politiskt spel.

James Buchanan var professor i nationalekonomi och verksam vid George Mason University. Han belönades med Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1986.

Här presenteras ett brett urval av Buchanans centrala texter på svenska. Urvalet och översättningarna har gjorts under ledning av docent Niclas Berggren, som även bidrar med en utförlig introduktion till Buchanans tänkande.

"Buchanan har inspirerat mig mer än någon annan nationalekonom genom sitt unika sätt att analysera politikens centrala betydelse för hur en ekonomi fungerar". – Niclas Berggren

Du kan se lanseringsseminariet i video eller lyssna på det som ljudfil här.

Böcker av:  Niclas Berggren (red.)

  • Leverans utanför Sverige? - Mejla din beställning till Martina.stenstrom@timbro.se

Användarinloggning