Just nu: 230 böcker

Timbro förlag

Varukorg:
Inga produkter
100 år av tillväxt - Bokomslag

Pocket

ISBN: 9789197897488
Publiceringsdatum: 13 januari, 2010

100 år av tillväxt

Författare:  Per T Ohlsson
Pocket
89,00 kr

Johan August Gripenstedt var en brinnande ande i en bräcklig kropp. Med honom inleddes det svenska välståndsundret.

Som finansminister i mitten av 1800-talet frigjorde Gripenstedt landets "slumrande krafter". Han förverkligade frihandeln, finansierade järnvägarna, avvecklade stånden och skråna och slog vakt om freden. Han förespråkade en pragmatisk "medelväg" i politiken och hävdade att det fattiga Sverige skulle bli ett av världens rikaste länder.

Sina reformer drev han igenom snabbt och ibland hänsynslöst,besatt av sitt uppdrag och plågad av sjukdom.

Fåfäng och machiavellisk skaffade sig "J.A.G.", som den självmedvetne Gripenstedt gärna kallade sig, fiender i alla läger. Han dog bruten och bitter, men efter 100 år av tillväxt stod det klart att det var han som röjde väg för en ny tid: vår egen.

 

Per T Ohlsson, född 1958, är journalist, författare och Senior Columnist i Sydsvenskan. Hans senaste bok, en biografi över Herbert Felix, heter Konservkungen. Per T Ohlsson belönades 1998 med Söderbergska stiftelsens journalistpris.

 

Timbros utgåva av 100 år av tillväxt är en uppdaterad återutgivning av en bok som kom ut på Brombergs 1994. Då möttes boken bl a av följande lysande recensioner:

 

"Per T Ohlssons bok har många förtjänster. Den är gedigen och välskriven samtidigt som den är inträngande och lättläst. Den förenar saklighet med inlevelse - den är kort sagt ett utmärkt exempel på god och populär historieskrivning. Dess största förtjänst ligger emellertid i att den lyfter fram en glömd och översedd epok i svensk historia - den epok då vårt välstånd grundlades."Håkan Arvidsson i Sydsvenskan

 

"Det är en väsentlig och flott skriven bok Per T Ohlsson lagt fram."
Anders Bojs i Kristianstadsbladet

"... en djupdykning i riksdagsprotokoll, arkiv och litteratur om Sverige 1830?70. Det har fallit utomordentligt väl ut."
Barbro Hedvall i Expressen

"Per T Ohlssons hjältesaga är elegant framförd."
Anders Björnsson i Svenska Dagbladet

"Ohlsson skriver lätt och ledigt och gör historia spännande."
Seved Johansson i Länstidningen i Östersund

Böcker av:  Per T Ohlsson

 • Makt - Omslag

  Makt

  Clarence Crafoord, Anders Johnson, Tommy Möller, Per T Ohlsson, Bo Pellnäs, Olof Petersson, Anne Ramberg, Christina Wainikka, Helena Wockelberg
  210,00 kr
  Sverige är en demokrati och en rätsstat, om det råder ingen tvekan. Men det betyder inte att vårt politiska system är perfekt. Det visade inte minskt bristen på tagande och utkrävande av ansvar efter tsunamikatastrofen på annandagen 2004.
 • 100 år av tillväxt - Bokomslag

  100 år av tillväxt

  Per T Ohlsson
  89,00 kr
  "Per T Ohlssons bok har många förtjänster. Den är gedigen och välskriven samtidigt som den är inträngande och lättläst. Den förenar saklighet med inlevelse - den är kort sagt ett utmärkt exempel på god och populär historieskrivning. Dess största förtjänst ligger emellertid i att den lyfter fram en glömd och översedd epok i svensk historia - den epok då vårt välstånd grundlades."
 • Leverans utanför Sverige? - Mejla din beställning till Martina.stenstrom@timbro.se

Användarinloggning