(FULLSATT) Behöver invandrarlandet Sverige ett nytt samhällskontrakt?

(FULLSATT) Behöver invandrarlandet Sverige ett nytt samhällskontrakt?

Anmälan (Det är inte längre möjligt att anmäla sig till detta evenemang)
Datum:  måndag, 18 januari, 2016 - 08:00 till 09:00
Adress: 
Timbro, Kungsgatan 60, 2tr, Stockholm
Sverige

(FULLSATT)
Det svenska samhällskontraktet vilar på idén att vi kvalificerar oss för rättigheter: vi gör vår plikt, och kräver vår rätt. Hur giltigt är detta kontrakt i en tid präglad av rekordstor migration?

Vi står inför ett avgörande val mellan två samhällsmodeller, skrev Lars Trägårdh i en uppmärksammad krönika (länk) i Göteborgs-Posten strax före jul, där han själv förordade en ”medborgarpatriotism”. I boken Farväl till folkhemmet (Timbro) argumenterar Andreas Johansson Heinö för att vi slutgiltigt behöver göra upp med arvet från folkhemmet och anpassa de offentliga institutionerna efter samhällets demografiska och sociokulturella förändring. För detta fick Johansson Heinö skarp kritik av Widar Andersson i en recension i Axess Magasin (länk) som tvärtom menade att vi ska akta oss för de stora kliven och i stället fortsätta reformera samhället med pragmatismen som ledstjärna.

Nu möts de tre för en diskussion om rättigheter, skyldigheter och sammanhållning i invandrarlandet Sverige. Behöver vi ett nytt samhällskontrakt, och hur ska det i så fall utformas?

Widar Andersson är politisk redaktör för Folkbladet.

Andreas Johansson Heinö är fil dr i statsvetenskap och förlagschef vid Timbro.
Lars Trägårdh är professor i historia vi d Ersta Sköndals högskola.
Samtalet leds av Karin Svanborg-Sjövall, vd för Timbro

Anmälan (Det är inte längre möjligt att anmäla sig till detta evenemang)
Fler evenemang